Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът през 2009 година изсветлява, но трудовите отношения преминават все повече в сивата икономика

Индексът на скритата икономика при бизнеса през 2009 година отбелязва общ спад в сравнение с предходни години, сочи анализ на Центъра за изследване на демокрацията. При гражданите тенденцията е противоположна  - покачва се скритата заетост и трудовите отношения преминават все повече в сивия сектор. 

Според центъра, противоречията се обясняват с ефекта на кризата и предприетите от правителството мерки за противодействие, насочени предимно към скритите обороти на фирмите. Така например, индексът за източването на ДДС бележи двоен спад, намаляват и митническите измами.  

В краткосрочен план обаче  кризата води до засилване на укриването на обороти като при търговията на дребно и услугите се забелязва увеличение на дела на сивата икономика.  

Засилва се и скритата заетост при хората и над 1/3 от активното население остава на трудовия пазар като неактивно, а около 6% от работещите нямат сключен официален трудов договор. Ако на тези хора бъде осигурена официална заетост, това би донесло над 11 милиарда лева допълнителен официален трудов доход.

От 2002 година насам Центърът за изследване на демокрацията публикува и представя индекси на скритата икономика при бизнеса и населението. Според директора на икономическа програма в центъра Руслан Стефанов, хората, които са заети в сивата икономика, са социално незащитени.

По публикацията работи: Олга Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени