Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С 5,4 % е намалял БВП през третото тримесечие на годината

С 5,4 % е намалял Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие на тази година, спрямо същия период на 2008-ма. Спадът е по-малък от прогнозирания 5,8 на сто.

Според данните на националната статистика за деветмесечието, индустриалният сектор създава малко над 31 % от добавената стойност на икономиката като запазва дела си спрямо същия период на 2008-ма. Секторът на услугите бележи спад от 0,7 %, а аграрният сектор намалява производителната си активност с 1,4 на сто в сравнение с деветмесечието на миналата година. Вносът на стоки и услуги намалява с 23 %.

Данните на НСИ сочат, че заетите в икономиката са над 3 милиона и 800 хиляди души - с почти 4 на сто по-малко спрямо деветмесечието на 2008-ма. Увеличава се делът на работещите в аграрната сфера и услугите, за сметка на индустриалния сектор.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.