Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Костов: За инцидентите с децата сме виновни ние, възрастните

Акция срещу насилието в училищата на младите членове на клуб "Юнеско" в Хасково
Снимка: БГНЕС

Не е редно жертвата и насилникът да бъдат на едно място, това мнение изрази пред "Хоризонт" Иван Костов, директор на 112-то училище в София и преподавател по математика по повод неотдавнашната гавра с първокласник. По думите на Костов, трябва да се осигури "известен комфорт и на малкото дете" и така може би извършителите "ще разберат по един по-суров начин, че са сбъркали".

Извършителите са направили нещо лошо, без да осъзнават колко е лошо, изпитали са "ниско удоволствие и аз смятам, че ще го разберат", допълни директорът. Той отбеляза, че в училището такъв инцидент се случва за първи път, но "във всяко нещо трябва да се търси и правило". Явно нещо се случва при децата, много трябва да се работи с тях в училище, у дома, в медиите, категоричен бе педагогът. "За всичко сме виновни ние възрастните, трябва да създадем друг свят на децата, някои от родителите не оценяват какво се случва и даже защитават децата си", изтъкна Иван Костов.

На педагогически съвет днес се събират представители на Агенцията за закрила на детето, на 5-то районно полицейско управление и педагогическият състав на училището.

Невинаги едно преместване на ученици може да даде положителен резултат, каза от своя страна Самуил Шейнин, председател на Съюза на работодателите в системата на образованието и директор на пернишка гимназия. Агресията в училище, както вербална, така и физическа, расте не от днес и от вчера, добави Шейнин. По думите му, проблем с ценностната система на децата има, но не бива да се сравняват поколенията. Ценностната система на миналото, която не поставям на високо ниво, не се замени с такава, която да отговаря на нуждите на 21 век, изрази тревогата си Шейнин. Той също се присъедини към мнението, че реакцията на родителите в много отношения е "неадекватна" и че с родителите трябва да се работи повече.

/ЯБ/

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени