Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Кризата извади на светло сивата сикономика, пише във водещата си статия в. ПАРИ, като цитира данни на Центъра за изследване на демокрацията. Според тях, мерките на праителството срещу сивия бизнес дават резултат, но скритата заетост се увеличава. СЕГА също цитира експерти на центъра, които смятат, че има рязък скок на сивата търговия с акцизни стоки. Причината е, че ставките са високи и заобикалянето за закона става все по-изгодно.

Бедните българи трябва да бъдат проверени, за да се види каква собственост са придобили през последните 10 години, пише НОВИНАР, като цитира председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него, бедните са 2 милиона, от които милион и 600 хиляди са без работа, а 200 хиляди са на минимална запалата. През последните години обаче повечето от служителите получават заплатата си в пликове, а декларират, че вземат минимума.

Търговията с въглеродни емисии е най-новият любимец на организираната престъпност в Европа, отбелязва ДНЕВНИК като се позовава на Европол. Само за 8 месеца нанесените чрез класически схеми за източване на ДДС щети са за 5 милиарда евро, а в някои държави 90 процента от целия обем на активността на пазара с емисии е измама.

Темата на ТРУД е посветена на въпроса за 13-та заплата в министерствата. Много държавни ведомства имат пари за 13 - а и дори за 14 -а заплата, но повечето чакат Министерския съвет да реши дали да има премии.

Паркирането в центъра на София ще стане лукс, пише СТАНДАРТ, като цитира предложение на Столична община. То предвижда синята зона да се раздели на три и час престой в идеалния центъра да струва три лева вместо един, както досега. В по-отдалечените зони тарифите ще бъдат по два и един лев.

Акохолът измества дрогата в училище и тийнедйджърите вече предпочитат да си пийнат, вместо да се напушат с трева, посочва МОНИТОР като се позовава проучвания по въпроса. Всеки трети ученик се напива още в петък вечерта и продължава и през уикенда. Любимото питие е водката, но при липса на пари младежите са склонни и на бира.

Според прогнозите на ООН, през 2050 г. у нас ще живеят едва 4 милиона и 900 хиляди души, четем в ДУМА. Националната статистика предвижда след 40 години населението да е между 5 милиона и 600 хиляди и 6 милиона и 300 хиляди. Тогава възрастните в България ще са три пъти повече от младите.

Всички вестници пишат за обира на трезор на столичния бул. "Дондуков". 24 ЧАСА подчертава, че това е втори удар за милиони за последните 8 месеца, след опразването на касетите на ул. "Позитано". Една от основните версии е, че бандитите при двата грабежа са едни и същи, но този път те са били по-добре подготвени и са отмъкнали повече пари.

По публикацията работи: Даниела Савова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна