Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът поскъпна силно след данни за продажбите на дребно в САЩ

Доларът поскъпна силно след публикуването на по-силни от прогнозираното данни за продажбите на дребно в САЩ. Спрямо еврото зелените пари се повишиха до 1.4620, а спрямо йената напреднаха до 89.50. Публикуваните данни отчетоха, че продажбите на дребно нарастват с 1.3% през месец ноември, докато анализаторите прогнозираха повишение от 0.6%.

Британският паунд поскъпна спрямо единната валута до 90 пенса за евро след като рейтинговата агенция Moody's заяви, че суверенните рейтинги на САЩ и Великобритания не са под заплаха.

По време на азиатската търговска сесия бяха публикувани данни за индустриализираното производство на Китай. Според доклада то се повишава с 19.2%, което е най-силният ръст за последната година и половина. Тези данни оказаха подкрепа на високодоходните валути, но тя се оказа само временна. Подкрепа на щатската валута оказа и силното подобрение на потребителските нагласи в САЩ. Индексът на потребителското доверие, изчисляван от Мичиганския университет, се повиши до 73.4 пункта.

Златото се котира за 1130,80 долара за тройунция, което е повишение с 4,80 долара за деня.

Фючърсите на американския лек суров петрол със срок на доставка месец януари се търгуват на цени от 70.51 долара за барел или понижение от 3 цента за деня.

Междубанковият курс долар-лев е 1,3360/1,3380. В обменните бюра доларът се търгува между 1,33/1,35. Еврото се разменя за 1,95 / 1,9580 лева.

По публикацията работи: ФК "Логос - ТМ" АД
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!