Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото поскъпна минимално спрямо долара

Еврото поскъпна минимално спрямо долара в понеделник след решението на Абу Даби да помогне на съседното емирство-Дубай с 10 милиарда долара, за да плати част от дълговете към кредиторите. Новината възобнови търсенето на по-рискови и по-доходни активи и доведе до растеж на глобалните фондови пазари. Опасенията за големите бюджетни дефицити на някои европейски държави обаче ограничиха растежа на единната валута. От Европейската централна банка отново заявиха вчера, че Гърция трябва да подобри кредитния си рейтинг до края на 2010 г.

Инвеститорите бяха предпазливи вчера преди заседанието на Федералния резерв за монетарната политика, което ще се проведе днес и утре. Ако ФЕД намекне за увеличаване на лихвите в началото на 2010 г., това несъмнено ще помогне на американската валута да направи по-трайно възстановяване. Пазарните участници ще следят внимателно доклада на централната банка, която се очаква да обяви кога смята да затегне монетарната политика. Комитетът за монетарната политика вероятно ще запази лихвите на рекордно ниските им нива от 0-0.25%

Еврото поскъпна с 0.2% спрямо зелените пари до 1.4650 долара, като след новината от Дубай достигна нива от 1.4685 долара. Американският долар поевтиня и срещу японската валута до 88.63 йени-спад за деня от 0.5%. Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо шестте най-ликвидните валути, поевтиня минимално с 0.3% до 76.343 пункта.

Петролът поевтиня за девети пореден ден вчера и убедително проби бариерата от 70 долара. Слабото потребление на суровината неутрализира положителното влияние от покачването на фондовите пазари и спада на щатския долар върху цените на черното злато. Цените на петрола са се понижили с 8 долара за барел от 1 декември досега. Това е най-дългата серия от поевтиняване от юли 2001 г. Повишаването на запасите от суровината в най-големия потребител на енергийни източници в света-САЩ е основен фактор за понижението на цените. Американският лек суров петрол със срок на доставка януари загуби 36 цента от стойността си до 69.51 долара за барел. Лондонският Брент поскъпна само с 1 цент до 71.89 долара за барел.

Златото поскъпна в понеделник при спад на щатския долар, който е алтернативна инвестиция на благородния метал. През последните месеци златото следва движенията на валутната двойка евро/долар при липсата на по-важни фундаментални данни за глобалната икономика. Спот цената на златото се повиши с 9.90 долара вчера до 1126.50 долара за тройунция.

По публикацията работи: ФК "Логос - ТМ" АД
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна