Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Шопов: Законопроектът за електронните съобщения е в разрез с гражданските права

"С всяко следващо предложение за промяна в Закона за електронните съобщения „нещата стават все по-зле,” заяви Богомил Шопов от Сдружение „Електронна граница”.

"Когато виждаме целия законопроект, нещата не изглеждат никак добре, що се касае до гражданските ни права. МВР и над 200 офиса, подразделения в страната ще имат достъп до тази информация – да се локализира един човек в рамките от 20 до 150-200 метра. Всяка комуникация по електронната поща, кога сме били в интернет, за колко време сме били в интернет, едно електронно досие, което може да се провери за една година назад какво е правил човек, с кого го е правил, къде се е намирал и още куп редица данни," предупреди Шопов.

Той припомни, че според Европейската директива използването на подобна информация би могла да бъде използвана само при тежки и особени престъпления. Подобен закон беше отменен със същите аргументи в Румъния, припомни Шопов.

Според предложен от ГЕРБ проект за промени в Закона за електронните съобщения МВР ще има право на достъп чрез интерфейс до всичко, което потребителите вършат в интернет, както и до трафика на мобилните оператори с цел по-бързото разкриване на престъпления. Срещу тези предложения се обявиха освен неправителствени организации и депутатите от "Синята коалиция".

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна