Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шварценегер поиска среща за климата на градско равнище

Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер предложи да организира международна конференция под егидата на ООН като копенхагенската, но не на държавно, а на градско равнище.

"Бих искал да призова ООН да свика среща на високо равнище като тази в Копенхаген, но за градовете, провинциите и районите, каза Шварценегер пред участниците в конференцията в датската столица. Ще бъда повече от щастлив да бъда домакин на подобен форум в Калифорния," допълни той.

Държавите не са единствените важни фактори в борбата с глобалното затопляне. Правителствата по света не могат сами да постигнат необходимия напредък по отношение на климатичните промени, заяви губернаторът пред препълнената зала.

"Калифорния показа, че едно регионално правителство може да оглави национална промяна и апелирам към всички световни лидери тук в Копенхаген да освободят силите на останалите равнища под държавното, за да си помогнем в създаването на околна среда, която с гордост да завещаем на децата, внуците си и всички поколения след тях," каза Шварценегер.

Междувременно бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор призова за свикване още през юли 2010 г. в Мексико на нова световна среща на върха за климата, за да бъде изготвено окончателно новото глобално споразумение за борба срещу промените в климата.

По публикацията работи: Световните агенции

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна