Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на световния печат

Африканските държави намалиха исканията си към богатите за компенсации за вредите от глобалното затопляне и предложиха компромис, който може да доведе до историческо споразумение на конференцията в Копенхаген, пише лондонският
ТАЙМС. От тяхно име, министър-председателят на Етиопия Мелес Зенауи заяви, че те биха приели глобален фонд за климата от 100 милиарда долара годишно до 2020 г. Преди това африканските страни настояваха за 400 милиарда долара, за да се съгласят да подпишат нов договор за климата. Досега конференцията беше помрачена от спорове за пари и етиопското предложение е първото, което може да бъде приемливо за развитите държави.

Британският министър на енергетиката и климатичните промени Едуард Милибанд предупреди, че има опасност конференцията в Копенхаген да се превърне във фарс, пише ГАРДИЪН. Продължаващите разногласия доведоха до часове бездействие, а пред сградата, където се водят преговорите, се стигна до сблъсъци между полицията и демонстранти.

Африканските и тихоокеанските държави искат споразумение, което ограничава покачването на температурите до 2050 г. с 1,5 градуса по Целзий над нивото от прединдустриалния период. На това обаче се противопоставят Китай и други страни, които са на първите места по отделяни парникови емисии, посочва НЮ ЙОРК ТАЙМС.

Москва възприема започналото вчера посещение на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в Русия като доста символично за затоплянето на връзките между Москва и организацията, пише РОСИЙСКАЯ ГАЗЕТА.

Генералният секретар на НАТО бе посрещнат на възможно най-представително равнище, което показва, че Русия и алиансът са решили да обърнат практически празната страница в отношенията помежду си, последвала миналогодишната война в Грузия, отбелязва КОМЕРСАНТ.

 

По публикацията работи: Мая Бонева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна