Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Преглед на печата

От януари ако не си платиш глобата на КАТ, няма заем, пише в 24 ЧАСА. Неплатените глоби  ще влизат в данъчно досие и санкционираният няма да получи документ, че е без задължение към дължавата. Банките пък не отпускат кредит без такава бележка.

От догодина Агенцията за държавни вземания се влива в Националната агенция по приходите. Това означава, че тя ще се грижи за неплатени данъци и осигуровки, за глоби от КАТ, ХЕИ и др. Сумите по фишове и наказателни постановления ще се плащат доброволно до две седмици от връчването им. Който не се издължи в срок, данните му отиват в НАП.

Също от първата си страница вестникът осведомява: "Брюксел пита кой стреля по Кюлев и Велев". Членът на Висшия съдебен съвет Пламен Стоилов заявява в интервю, че се проверяват 250 знакови дела. Новината е, че нова агенция ще прави проверки по всички болнични на обвиняеми, адвокати и свидетели.

Задава се хаос с коледните добавки на пенсионерите, е темата в СЕГА. Пощите и НОИ не могат да раздадат по 25 лева на 850 хиляди души в страната за ден, пояснява изданието.  Все още не е ясно колко ще струва на бюджета извънредното плащане.

Заради липса на регистрация от Нова година 3 милиона джиесема млъкват, предупреждава ТРУД. Причината е, че до 31 декември всички клиенти с предплатени джиесем номера трябва да ги регистрират срещу име и ЕГН. Крайният срок обаче, няма да бъде спазен и голяма част от тези телефони ще бъдат спрени. Много хора изобщо не знаят, че трябва да предадат личните си данни. Други живеят в малки населени места, където няма офиси на джиесем оператори, пише.

СТАНДАРТ отбелязва, че от догодина ще се радваме на драстично по-евтини разговори по мобилния телефон. Поне с 20 на сто ще паднат цените, според Мтел.

В ДЕЛНИК се съобщава мнението на Брюксел, че сами сме си провалили плана "Кремиковци" и може да се наложи отново да връщаме пари на Европа.

НОВИНАР отделя място на темата за евентуалното приемане на затворници от американската военна база Гуантанамо. Вестникът цитира вътрешния министър Цветан Цветанов, според когото ще бъде създадена междуведомствена работна група, която да обсъди всички детайли за приемане поне на един, но не повече от двама души.

Търси се форма за идването на затворници от Гуантанамо, е централната тема и в ДНЕВНИК.

Уводният коментар на ДУМА е като реплика на обсъждания референдум за забраната на новините на турски език, под заглавие "Не пипайте БНТ". 

В МОНИТОР и на други места по първите си  страници вестниците пишат за решението на парламента депутатите да не си раздадат 13-та заплата, а парите да отидат по предназначение. 

Друга тема за повечето издания са приетите на първо четене промени в Наказателния кодекс, които предвиждат до 3 години затвор за гласуване с чужда карта.

Почти всички всекидневници отбелязват и че след престрелката в началото на седмицата на магистралата край Вакарел, граничар е извел фиктивно Гейзо.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.