Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички работници от ВМЗ в Сопот се върнаха на работа

Всички работници от ВМЗ в Сопот и голяма част от завода в Иганово тази сутрин започнаха работа. Директорът на ВМЗ Иван Стоенчев очаква до утре работният ритъм във военния комплекс да се възстанови. Протестът на работниците бе прекратен след срещата снощи на контактна група на борда на директорите с министъра на икономиката Трайчо Трайков.

Работниците са получили аванс, който е 30% от заплатата, а директорът се ангажира, че на 23 декември ще бъде изплатена и текущата им заплата. За старите вземания, две заплати и един аванс, ще търсим средства, за да бъдат изплатени веднага след новогодишните празници, обеща Иван Стоенчев.

Работниците от Вазовските машиностроителни заводи прекратиха работа с искане да им се изплатят всички дължими възнаграждения и да продължи изпълнението на подписаните договори, което ще им гарантира трудова заетост.

Междувременно кметовете на Карлово и Сопот Найден Найденов и Веселин Личев се обявиха в подкрепа на протестиращите. Те са категорични, че трябва да бъде потърсена отговорност за неправомерно издадените разрешителни за производство и търговия със специална продукция, технологията за които е интелектуална собственост на държавата.

Кметовете настояват за спешната намеса на ДАНС и прокуратурата, като според тях проверката трябва да включва и дейността на междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна