Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Младенов: Предстоят най-трудните месеци, мнозина ще останат без работа

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов допълни, че следващите месеци ще бъдат най-трудни и се очаква много хора да останат без работа:

"Следващите три-четири месеца ще бъдат много тежки на пазара на труда. С усилията на синдикатите и с работодателите ще продължаваме да търсим освен тези мерки, които предприемаме в момента, още допълнителни стимули както за бизнеса, така и за работещите, и за безработните, за да овладеем този процес. В крайна сметка, ние в момента се намираме на средното ниво на безработица, което е в страните от ЕС."

Министърът връчи първите ваучери за обучение на хора по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Очаква се догодина по тази програма да бъдат усвоени 250 млн. лв. В три станции на софийското метро има информационни щандове, на които всеки може да получи информация как може да се обучава и квалифицира с европейски пари.

Тотю Младенов потвърди, че в сряда правителството ще приеме постановлението за изплащането на добавките от 25 лева за пенионерите, които получават до 200 лева. Парите ще бъдат платени с пенсиите за януари. 

Пак в сряда кабинетът ще удължи срока на постановлението, с което държавата доплаща обезщетение от 120 лева на работници, преминали на половин работен ден. Пари за запазване на работните места освен от бюджета ще се отпускат и по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Директорът на Агенцията по заетостта Росица Стелианова обяснява разликата между двете мерки:

"По 44-то постановление се получаваше компенсация в размер на 120 лева, без лицата да са ангажирани с определена дейност, или нещо да правят. По операция "Адаптивност" лицата ще получат 176 лева, но срещу това, те трябва да посещават курса "Обучение", който да им помогне с тяхната последваща реализация.

Другата съществена разлика е, че постановление 44 беше на три месеца, в момента имаме предложение то да бъде увеличено до 4 месеца, докато по операция "Адаптивност", периодът, в който лицата могат да се възползват от намалено работно време е шест месеца, в което могат да се обучават. Работодателите не могат да кандидатстват и по двете едновременно за едни и същи лица."

По публикацията работи: Цвети Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна