Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отзиви на македонската преса за срещата на Георги Първанов и Георге Иванов

 

България вдигна бариерата, остава да бъде осигурена и нейната подкрепа” – така медиите в Скопие обобщават водените у нас разговори между президентите Георги Първанов и Георге Иванов в първия ден от падането на визовия режим за македонските гражадани. 

Сдържани в оценките си, медиите тук признават, че “двамата президенти са демонстрирали видима близост и искреност в общуването помежду си”. Но македонските новинари са разтревожени – видите ли, не станало дума за ОМО Илинден...

Иванов благодарил “за цялата помощ, която България оказва за евроатлантическата интеграция на Македония”, но пък българският президент потвърдил държавното становище, че тази подкрепа е свързана с развитието на добросъседските отношения и преодоляването “говора на омраза”. Според опозиционната телевизя “Алфа”, ”Първанов провокирал като предложил кръгла маса между български и македонски журналисти, с което актуализирал становището на българските власти, че македонските медии трябва да имат по-коректно отношение.

Идеите за нов двустранен бизнес-форум, по-активно културно сътрудничество, инфраструктурните и енергийни проекти също са сред медиините акценти. Наред с поканата към Първанов да направи официално посещение в Македония в началото на идната година и решението президентът Желю Желев да бъде отличен с най-високото държавно отличие на Република Македония.

На 15-ти януари се навършват 18 години откакто България първа в света призна независимостта на Република Македония.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от