Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Под заглавие "Магистратите без бонуси" ДНЕВНИК пише, че съдебната система няма да получи коледни заплати. Финансовото министерство не е превело 24-те милиона лева, които съдебната система сама си определи за награди и допълнителни финансови бонуси. Председателят на бюджетната комисия към Висшия съдебен съвет Иван Колев коментира, че ако министър Дянков откаже да подпише превода на парите, това ще е престъпление по служба, тъй като нарушавал задълженията си по Закона за държавния бюджет. Така също се нарушавал и принципа за независимост на магистратите.

"Още 7 души от бандата за отвличания бяха спипани вчера при операция "Наглите-2". Това е водещата тема за днешния МОНИТОР. Изданието коментира, че е открита 4-та къща на ужасите, където са били задържани похитените. Новите арестувани са били помагачи, а не ръководители на групата, но са участвали пряко в престъпната дейност, казва вътрешния министър Цветан Цветанов. Според премиера Бойко Борисов със сигурност бивши или настоящи служители на МВР са участвали в бандата.

СТАНДАРТ допълва темата като коментира, че един милион лева са изиграли лоша шега на наглите. Това е размерът на обещания, но неполучен хонорар от Любомир Методиев -Гребеца, който е разкрил пред разследващите схемата на похитителите. Признал е за повече от три отвличания и е посочил поименно кой, какво е вършил при всеки удар. Признанията Гребеца е направил в присъствието на тарторите на бандата.

Вестник ДУМА пише, че леви депутати са започнали подписка за защита на гражданските права, след като парламентът даде право на МВР да има пряк и постоянен достъп до телефонните разговори и съобщенията по мобилните телефони, както и до интернет-пощата на гражданите. МВР ще получава тези данни след разрешение от съда.

Сред водещите теми за 24 ЧАСА е предупреждението на областния управител на Варна, че държавата ще си иска хотел в Слънчев бряг от братята Велчеви. Според него, бившият финансов министър Милен Велчев и брат му Георги са построили имота върху държавна земя. Милен Велчев отговаря, че няма нищо общо с това и ще съди всеки, който уронва репутацията му.

Вестник ПАРИ поставя акцент върху предколедното обещание на премиера Борисов, ДДС да бъде намален с 3 на сто от 2011 година и да стане 17%. На среща с членовете на Американската търговска камара и посланиците от Европейския съюз, Бойко Борисов прогнозира, че до 2 години и половина ще приемем еврото. И в тази посока се водят вече разговори на всички нива в Евросъюза, включително и с президента на Европейската централна банка Жан Клод Трише.

Пенсионната възраст постепенно ще стане 65 години - пише вестник СЕГА като цитира социалния министър Тотьо Младенов. В момента у нас мъжете се пенсионират на 63, а жените на 60 години. За да няма сътресения ще бъде направен 10-годишен график за промени в пенсионната реформа. Министърът посочва, че се търсят и варианти за увеличаване на пенсиите на хората, родени преди 1960 година, които не се осигуряват във втори пенсионен фонд.

ТРУД съобщава, че данъчни проверки при футболистите са открили злоупотреби за повече от 8 милиона лева. Заплатите на футболистите от А-група са скочили около 10 пъти, след като данъчните са направили ревизия на доходите им през септември и октомври. По-голямата част от тях са назначавани на минимални работни заплати, като допълнително са сключвани анекси към трудовите им договори, които обаче не са обявявани пред Националната агенция по приходите.

"Световната икономическа криза явно ще подмине коледата в България" - пише НОВИНАР, като се позовава на данни от социологическо проучване на НЦИОМ. То показва, че повечето българи ще отделят същите пари за празниците, както и миналата година.

По публикацията работи: Даниела Късовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна