Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се предпазим от крадци по празниците?

Кражбите са най-големият проблем преди и по врене на коледните и новогодишни празници. Кризата допълнително усложнява ситуацията. Това предупреди в предаването "Преди всички" инспектор Христо Божинов от сектор "Престъпления срещу собствеността" в Главна Дирекция "Криминална полиция"

"Съветваме гражданите да се пазят добре докато пазаруват. Ако пътувате на почивка затваряйте добре прозорците и вратите на жилищата си. Празниците са любимото време за действие на бандитите за апартаментни кражби. ", каза инспекторът

Въпреки че излиза доста скъпо той псъветва слушателита на "Хоризонт" да сложат допълнителна врата на входа или алармена система. "Това едва ли ще спре крадците, но поне шансът да бъдат видени от съседи докато влизат е по-голям", каза Божинов.

Комисар Божинов посъветва още да не бъдат оставяни напълно отворени или затворени завесите или щорите на прозорците, а ако живеете в къща да не оставяте на видимо място ценни предмети, които лесно могат да бъдат забелязани от прозорците. 

"Ако имате телефонен секретар, никога не записвайте отговор "В момента сме на почивка, моля оставете съобщение", което може да бъде сигнал за крадците", каза още полицаят.

Божилов посъветва още, ако собственикът на апартамента разполага със система за наблюдение да я прегледа внимателно и да провери всичките й компоненти преди заминаването. Божилов припомни още, ако ползвате услугите на СОД да проверите дали сте платили месечната си такса.

Друг начин, по който могат да бъдат заблудени крадците е с поставянето на часовникови механизми, които включват и изглючват осветлението през определено време, докато собствениците на дома отсъстват.

"Ако получавате регулярни доставки на вестници, храна , по добре да ги пренасочите към друг адрес или да ги отмените", посъветва още Божилов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени