Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медведев: Основното събитие на 2009 г. е световната икономическа криза

В интервю на живо за трите най-големи руски телевизионни канала президентът Дмитрий Медведев направи равносметка на отиващата си година. Според руския държавен глава основното събитие на 2009 е световната икономическа криза, но Русия е "устояла" на този катаклизъм.

"Годината беше много сложна и ни донесе доста драматични събития. Но най-важната равносметка е, че ние устояхме, издържахме и продължихме да развиваме страната. И, според мен, платихме сравнително неголяма цена за международната финансово-икономическа криза, която се разрази на планетата", заяви Медведев.

Сред основните заслуги на руското правителство Медведев посочи съхраняването на социалната и финансова стабилност в страната. От пресслужбата на руския държавен глава съобщиха, че интервюто е продължение на цикъла от беседи под името "Разгвор с Дмитрий Медведев".

Русия ще продължи работата по ново поколение ядрени ракети, за да е сигурна, че противоядрения й щит ще ефективен, заяви руският президент Дмитрий Медведев в равносметката си за 2009 година.

"Нашият ядрен щит ни позволява да решаваме всички проблеми, които могат да възникнат. Но разбира се, ние ще продължим да се занимаваме с разработването на нови системи. Включително и системи за доставки, т.е. ракети. Това е нормално и се прави в цял свят", посочи Медведев.

Руският президент подчерта, че всички действия по въоръжаването на страната имат за цел нейната защита и ще бъдат съгласувани със Съединените щати в новия руско-американски Договор за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия СТАРТ.

По друго голямо международно събитие - конференцията за климата в Копенхаген Медведев коментира, че е недоволен от липсата на споразумение: "Ще ви кажа съвсем откровено, че не съм доволен от резултатите от Копенхаген. Не се получи нищо, празно пространство. За съжаление не успяхме да се договорим, но, ако трябва да сме точни, Руската федерация няма вина за това".

Въпреки липсата на международно споразумение, Русия ще продължи да развива алтернативни енергийни източници и да намалява емисиите си вредни газове, подчерта Дмитрий Медведев.

По публикацията работиха: БНР, Вести 24
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени