Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехите ще си подарят тази година повече, но по-малки подаръци

Чехите ще си подарят тази година повече, но по-малки подаръци. Средно по 6 200 крони или около 230 евро ще струват на домашния бюджет изненадите под коледното дърво, обявиха чешките социолози и търговци. Прeдпочитани са  електрониката, дрехите, играчките, книгите и спортните стоки. Повече от 200 хиляди чехи ще посрещнат Коледа в планинските курорти и на екзотични места по света. Задължителна за празничната чешка трапеза днес е рибата и картофената салата.

7 – това е магическото число за  броя ястия днес на празничната трапеза. По стара българска традиция и Кони Калайджиева, която от детските си години е свързана с Чехия, ще приготви любимите на семейството сърмички- по семейна рецепта от Асеновградско, и още посните боб, питка, баница с късмети...  За чехите обаче днес е задължителна рибата и рибената супа. Който не обича последната – може и леща или зелева супа. 80% от домакинствата в Южна Моравия предпочитат за празничната вечеря  да приготвят шаран и картофената салата (популярна у нас и по света като "руска"). Съвременните кулинари обаче разчупват традицията, вдъхновени oт рецептите с риба в средиземноморската кухня.

По стара традиция  се слага люспа или паричка под чинията, за да е богата годината. За разлика от България, чешката домакиня приготвя  в продължение на седмици преди празника повече от 9 вида сладки -  с аромати на канела, ванилия, с мед и с много шоколад. Преди Коледа се организират много курсове за усъвършенстване на тези умения, изложби и състезания за най-красивите и вкусни сладки.

По публикацията работи: Евгения Йотова – кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!