Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Йоан: Да не превръщаме празника на духа в пиршество

Негово светейшество патриарх Максим ще води вечерното богослужение за Бъдни вечер в катедралния храм "Св. Ал. Невски"
Снимка: БГНЕС


Една огромна част от обществото възприема този празник като повод за събиране и светски гуляи, каза в празничното сутрешно предаване на "Хоризонт" отец Йоан от храма "Св. Димитър Солунски" в Сливен. По думите му, това е празник на душата и не толкова на тялото. Духовникът призова да не превръщаме този празник в пиршество. "Трябва да запазим свята тази нощ и тя трябва да бъде тиха", подчерта той.

Според отец Йоан днес липсват "примерът и великите дела, днес повече философстваме, отколкото да вършим нещо съществено. Между нас липсва духовната връзка, всеки се е вглъбил в проблемите си, но когато сме обединени, сме по-силни да се справим с проблемите". Отец Йоан сподели още личните си наблюдения, че "голяма част от православните християни поради религиозната си неграмотност не разбират светото богослужение и дори хора, които са по 10-15 години в храма, трудно чуват гласа на Бог и църквата".

Относно идеята датата, на която се празнува Коледа, да се промени, отец Йоан одобри "надделяването на трезвия разум" и това, че празникът остава на старата дата, защото предложението смутило доста хора и част от църквата.

/Я.Б./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени