Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният коледарски празник се открива в Ямбол

Националният коледарски празник се провежда за 15-та поредна в Ямбол. За тазгодишното издание на конкурса са се записали 50 групи от цялата страна.
Свои представители ще имат петта общини от Ямболска област, както и гости от общините Димитровград, Тополовград, Хасково, Плевен, Стара Загора. 

Освен групите от общините Ямбол и Тунджа майсторство в претворяването на старите обичаи ще покажат и деца от село Странско, община Димитровград, село Орлинци, община Средец, както и от град Чирпан. Веднага след най-малките на сцената ще се надпреварват 14-те обредни и певчески групи.

Тържествената обредна рождественска церемония е насрочена за 11 часа. По традиция в нея ще участва кметът на община Ямбол и негово високопреосвещенство сливенският митрополит Йоаникий.

Следобед е отреден за ямболските танцови коледарски групи. Те ще представят уникалността на ямболското коледуване с прочутите танцови стъпки и характерни униформи. Националният коледарски празник е с конкурсен характер. Общият награден фонд е 4000 лева.

По публикацията работи: Даниела Костова - кор. на БНР в Ямбол
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна