Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парното ще поскъпне между 3 и 7 процента, реши ДКЕВР

Парното ще поскъпне между 3 и 7 процента за различните градове в страната от 1 януари, реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Топлоенергията в София, Пловдив, Бургас, Плевен и Шумен ще поскъпне с около 5 на сто от 1 януари. Най-голямо ще бъде поскъпването в Разград – над 7 процента, а най-малко във Велико Търново, с по-малко от 3 на сто. Във Варна и Враца увеличението на цените ще бъде с около 6 процента.

Топлофикациите ще трябва да гарантират, че потребителите няма да бъдат ощетени в сметките си за парно при промяната на цените, каза председателят на регулатора Ангел Семерджиев.

"Гаранцията за това, че са реални сметки ни дава самото дружество. Всяко топлофикационно дружество има определен начин, по който засича показанията на измервателните уреди и обикновено това става чрез програмни продукти, които правят отчисленията.", посочи Семерджиев.

Въпреки, че според Семерджиев месечните сметки за парно ще се повишат с около 7 лева, на повечето потребители скокът им се стори висок.

През следващите три месеца природният газ ще се продава с около 10 и половина процента по-скъпо и 1 000 кубически метра ще струват 413 лева без ДДС.

По публикацията работи: Юлияна Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна