Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогноза за времето

Нетипично време за края на годината, топло и твърде динамично. Минималните температури сутринта ще бъдат между 1 и 6°, в София около 2°. През деня ще бъде с променлива облачност, след пладне и през нощта само на отделни места със слаби и краткотрайни превалявания от дъжд. Вятърът в страната ще бъде умерен, на моменти и силен от запад, югозапад, а максималните температури за деня в повечето места между 12 и 17°, в София 12°.

На 31 декември към полунощ температурите в страната ще са положителни, в повечето места между 3 и 8°. Вятърът чувствително ще е отслабнал.

В последния ден от 2009 година над почти цяла Европа приземното барично поле ще е циклонално, а времето облачно и влажно. На Пиренейския полуостров, Франция, Италия, на места в Средна Европа и Южна Украйна ще вали дъжд, в отделни райони интензивен, придружен и от гръмотевици. На Британските острови, Северна Германия и Северна Полша, на Скандинавския полуостров, в Прибалтика, Европейска Русия и Северна Украйна ще вали сняг. По-високи от обичайните ще бъдат температурите в Югоизточна Европа, а по-ниски - на Британските острови и на Скандинавския полуостров.

Над по-голямата част от Балканския полуостров ще преобладава облачно време. На места в северозападната му част и по Адриатическото крайбрежие ще вали дъжд. Временни разкъсвания и намаления на облачността ще има в южните райони. Температурите ще продължат да се повишават и на места в източните райони, където ще се усили вятърът от югозапад-запад, ще достигнат до 18°-20°.

Новата година ще започне с топло за сезона време. Облачността ще е променлива, до слънчево и едва привечер от запад ще започне да се увеличава и в западните райони ще превали дъжд. След временно отслабване, вятърът от югозапад отново ще се усили, особено в източните райони и северно от планините.

Преобладаващите минимални температури ще са между 4 и 9°, а максималните - между 11 и 16. В събота ще преобладава облачно време с превалявания от дъжд. Вятърът ще се обръща от запад и северозапад, ще бъде умерен и силен и ще нахлува хладен въздух. Минималните температури ще останат високи, максималните ще се понижат с 5-6 градуса.

По публикацията работи: НИМХ - БАН
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!