Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много туристи ще посрещнат новата 2010 г. в Истанбул

Празничното новогодишно настроение завладя и южната ни съседка Турция. Както винаги, и тази година много туристи, сред които голям брой българи, предпочетоха да посрещнат новата 2010 г. в многовековния мегаполис Истанбул. За изминалата 2009 година 7.5 млн. чуждестранни туристи са посетили този град без алтернатива в света.

Една от най-модерните атракции е незабравим среднощен круиз по Босфора с яхта или кораб, по време на който, докато отпивате шампанско, може да се насладите на великолепното светлинно шоу на двата моста, свързващи Европа и Азия, и да видите султанските сараи – Долмабахче и Чиран и други забележителности по двата бряга на пролива.

На централния площад „Таксим”, целия украсен с бели светлини, ще има танци и музика до зори и концерти на турски рок групи. Вместо истинско дърво, тук общинарите са издигнали огромна светлинна конструкция под формата на елха, пред която повечето туристи се снимат за спомен.

След полунощ в студиото на турската държавна телевизия ТРТ ще се изтегли новогодишната лотария за голямата печалба, която тази година е 30 милиона лири, което прави малко повече от 15 милиона евро. Затова се предполага, че в този час милиони турски семейства ще бъдат приковани пред малкия екран.

Любопитно е да отбележим, че, въпреки пълната забрана за пушене в Турция и кризата, заведеденията са пълни с хора. Повечето ресторанти и барове са изнесли маси и столове по улиците, където клиентите се греят с одеяла и електрически печки, но имат късмет, че ще сварят нетипичното за сезона топло време.

Метеоролозите съобщават, че новогодишната нощ в Истанбул ще бъде топла, между 12-13 градуса, но след петък времето започва да се разваля и отново се очакват бурни ветрове, придружени от дъжд.

По публикацията работи: Нихал Йозерган – кор. на БНР в Истанбул
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!