Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарите и полицаите призовават към предпазливост по време на празниците

Новогодишната празнична нощ се осветява от десетки фойерверки. Част от тях обаче не причиняват радост, а са повод за болезнени травми, предупреждава професор Огнян Хаджийски, началник на секцията по изгаряния в „Пирогов”.

„Играта с всякакъв тип бомбички, саморъчно направени, най-често от бронз и миниум, дори и тези, които са купени, готови, са изключително опасни. Не си позволявайте да играете с тези неща, те много често водят до тежки обезобразявания, загуба на зрението, откъсване на пръсти на ръцете, понякога и с доста по-тежки наранявания, дори до смърт, има и такива случаи. Затова още веднъж ви предупреждавам, нека празника да бъде празник. Прекарайте Нова година чудесно и се забавлявайте истински.”, подчерта Хаджийски.

За да не изпитваме неприятни изненади в началото на годината като предоставяме изкушението на домашните крадци, от полицията предлагат практични съвети.
През последните години голяма част от хората предпочитат да посрещнат Нова година извън дома си. Старият номер с оставената светната лампа в жилището вече не помага. Ако нямаме алармена система, от полицията препоръчват да поръчаме на съседи или роднини да наглеждат жилището ни. Не трябва да спускаме или вдигаме напълно щорите.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени