Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нападател уби петима души, след което се самоуби във финландския град Еспо

Косовски албанец с финландско гражданство е нападателят, който по-рано днес уби петима души във финландския град Еспо, след което се самоуби. Малко след 10 часа тази сутрин 43-годишният Ибрахим Шукполи откри стрелба в търговски център в Еспо и уби трима мъже и една жена. По-късно полицията откри в апартамент в града и тялото на бившата му приятелка. След масирана полицейска акция по издирването на нападателя тялото му беше открито в дома му.

Роденият в Косовска Митровица Шукполи е познат на финландската полиция. Той е имал присъда за незаконно притежание на боеприпаси за деветмилиметров пистолет, какъвто е използвал и при днешната стрелба.

Днешният инцидент е третият поред случай на масово насилие във Финландия за последните три години. През 2007 г. при стрелба в гимназията "Йокела" в град Туусула в южната част на Финландия загинаха девет души. Година по-късно подобен инцидент, този път в западната част на станата, отне живота на десет души.

През 2002 г. млад мъж взриви бомба в търговски център в град Ванта в южна Финландия. Загинаха седем души, включително и атентаторът.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна