Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Икономисти предричат още фалити на фирми в България

Ще има още фалити на фирми преди България да излезе от кризата, предричат икономисти. Колко ще са те зависи от начина, по който правителството ще подходи през следващите шест месеца за оздравяването на икономиката, смята Елица Димова, директор на Института за икономика и международни отношения.

"Най-потърпевши са естествено тези, които не разполагат със съответен капитал, резервен. Най-вероятно това ще са средните фирми. Това ще доведе до една крайна поляризация, ще се наложи преструктуриране и на големите фирми. Просто това е неизбежно. Може би това пък ще отвори път на идването на чужди фирми и техни представителства в България, което би било също някакъв компенсаторен механизъм."

Според прогнозите на икономистите от института, дори да излезе от кризата през тази година на страната ни ще са необходими още няколко години за пълното оздравяване на икономиката.

"Ако подходим чисто логически във връзка с всички документи в ЕС, които определят един икономически цикъл до 2012. Ако гледаме, казвам, абстрахирайки се от всички други фактори, да кажем нов пик на кризата и т.н., най-вероятното време, което ще е необходимо на икономиката отново да набере инерция, е 2012-2013 година," прогнозира Димова.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от