Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнес активността в производствения сектор във Великобритания се повиши рекордно

 

Доларът поевтиня силно спрямо основните валути по време на европейската търговска сесия, като заличи по-ранни печалби. Спрямо единната валута зелените пари се понижиха до 1.4450 долара, а спрямо британският паунд достигнаха до 1.6240. Подкрепа на стерлинга оказаха силните данни за бизнес активността в производствения сектор на Острова. Измерващия я индекс се повиши 54.1 пункта, което е най-високото ниво на показателя от преди започването на кризата. За поскъпването на високодоходните валути допринесе и повишението на световните фондови борси. Впоследствие британският паунд поевтиня и към момента се котира за 1.6180.

Бизнес активността  в производствения сектор се подобри силно и в САЩ. Измерващият я ISM индекс нарасна до 55.9 пункта за месец декември спрямо 53.6 пункта през ноември.

Силно влияние на търговията ще окажат очакваните по-късно тази седмица данни за трудовия пазар на САЩ. Прогнозите за икономиката на страната да отчете закриването на 20 хиляди работни места през декември спрямо загубата на 11 хиляди през ноември.

Златото се търгува за 1118.20 долара за тройунция, което е повишение с 22 долара за деня. Фючърсите на американският лек суров петрол със срок на доставка месец февруари се търгуват на цени от 81.13 долара за барел или повишение от 1,77 долара за деня.

Към момента междубанковият курс долар лев е 1.3540/1.3560. В обменните бюра доларът се търгува между 1,35/1,37. Еврото се разменя за 1,95 / 1,9580 лева.

По публикацията работи: ФК "Логос - ТМ" АД
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени