Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът поевтиня преди данните за заетостта в САЩ

Щатският долар поевтиня в понеделник, след като пазарните участници реализираха печалби от силното покачване на американската валута през декември преди ключовите данни за заетостта от САЩ, които ще бъдат оповестени в петък. Множество анализатори смятат, че статистиката за безработицата в САЩ за декември ще диктува посоката на долара през следващите месеци. Оптимизмът за възстановяването на най-голямата икономика в света помогна на зелените пари да възстановят част от загубите си в края на миналата година, но са необходими по-убедителни доказателства за трайно възстановяване на американските пари.

Индексът на производствената активност в САЩ, изчисляван от ISM (Institute of Supply Management), регистрира повишение за пети пореден месец през декември. Данните за производствения сектор, оповестени вчера, за кратко парираха спада на щатската валута спрямо еврото, но инвеститорите останаха предпазливи преди доклада за заетостта в САЩ и това предотврати поскъпването на долара.

Еврото беше подкрепено вчера и от положителните данни за производствения сектор на Еврозоната, както и от силния растеж на петрола и валутите, свързани със суровините, като австралийски и канадски долар. Единната валута поскъпна с 0.7% спрямо зелените пари до 1.4428 долара, възстановявайки се от ниво на 1.4258 достигнато в началото на деня. Данните за производствената активност на Еврозоната показаха, че секторът се е разширил с рекордни за последните 21 месеца темпове.

Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо 6 основни валути, загуби 0.6% от стойността си до 77.410 пункта. Зелените пари отстъпиха и спрямо японската йена до 92.46 йени-спад за деня от 0.6 %.

Цената на петрола се повиши до 14-месечен връх, след влошаването на метеорологичните условия в САЩ и Азия и подобряването на перспективите пред възстановяването на глобалната икономика.

В САЩ запасите на гориво за отопление се занижават за седма поредна седмица след началото на зимата в североизточната част на САЩ. В Пекин и Сеул падна най-силният снеговалеж за последните 50 години. Същевременно правителствен доклад показа, че потреблението на петролни продукти в Китай се разширява с най-бързи темпове за последните пет години.

Запасите на гориво за отопление в САЩ са се понижили до 44,4 милиона барела за последните шест седмици, което е най-дългият спад от април 2008 г. насам, стана ясно от доклад на Администрацията за енергийна информация, публикуван на 30 декември.

Суровият петрол със срок на доставка месец февруари поскъпна с 2.15 долара, или 2.7 на сто до 81.51 долара за барел--най-високата стойност на суровината от 9-ти октомври 2008г. През изминалата година цената на черното злато се е повишила със 76%.

Златните фючърси повишиха цената си до двумесечен връх , след като поевтиняването на долара стимулира инвеститорите да търсят благородния метал като алтернативна инвестиция.

Златото за доставка февруари поскъпна с 22.10 долара или 2 на сто, до 1118.30 долара за тройунция , като донесе на инвеститорите рекордни печалби за активен договор от 3-ти ноември насам.

В Лондон златото за незабавна доставка повиши стойността си с 20.03 щатски долара, или 1.8 на сто, до 1117.35 долара за тройунция.

По публикацията работи: ФК "Логос - ТМ" АД
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени