Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щатският долар с рекорден спад спрямо йената

Щатският долар потъна спрямо срещу йената във вторник, след като неочаквано слаби данни за продажбите на жилища в САЩ накараха инвеститорите да оттеглят инвестициите си в зелените пари преди да бъдат оповестени данните за заетостта в неселскостопанския сектор на САЩ в края на седмицата.

Силните данни през ноември дадоха надежди, че икономиката на САЩ се стабилизира с бързи темпове и че е възможно Федералният резерв да повиши рекордно ниските лихвени проценти по-скоро от очакваното.

Осреднените очаквания на икономистите са за спад на заявките с 8000, като предполагаемият диапазон на данните е с доста широк спектър от загуба на 80 000 работни места до откриване на 59 000 нови.

Еврото поевтиня и се отдалечи от триседмичния си връх спрямо щатската валута поради важна техническа съпротива. Според някои институционални пазарни участници неуспехът на единната валута да премине над нивото от 1.4450 долара по време на европейската търговска сесия е накарало инвеститорите да се насочат към отлагане на някои краткосрочни заявки за продажби на долара.

В края на търговската сесия еврото поевтиня спрямо зелените пари с 0.1% до 1.4392 долара, като в по-ранните часове на търговския ден цената достигна до 1.4483, което е и най-високата стойност на единната валута от три седмици насам.
Щатският долар поевтиня спрямо японската йена с 1.1% до 91.58 йени, което е най-силният еднодневен спад на американската валута от месец насам. Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, остана почти без промяна спрямо понеделник на 77.484 пункта.

Във вторник цените на петрола варираха близо до 14-месечния си връх, след като студеното време в САЩ и перспективите за скорошно глобално възстановяване повишиха търсенето на черното злато.

Петролът се търгуваше над 81 долара за барел преди официалните правителствени данни за запасите в САЩ, които ще бъде оповестени утре. Очакванията са за понижение на запасите от дестилати на суровината поради студения климат в североизточната част на страната. Подкрепа на цените на черното злато оказа и публикуваният вчера доклад, който показва, че потреблението на петрол в Китай се разширява с най-бързи темпове за последните пет години.

Американският лек суров петрол със срок на доставка месец февруари поевтиня с 9 цента до 81.42 долара за барел, като в понеделник поскъпна с 2.7% до 81.51 долара за барел, което е и най-високата стойност на контрактите от 8-ми ноември 2008 г. насам. Лондонският Брент поевтиня с 9 цента до 80.03 долара за барел.

Златото поевтиня минимално вчера, след като еврото отстъпи от триседмичния си връх спрямо щатския долар. Цената на благородния метал показва силна позитивна корелация с валутната двойка евро/долар през последните месеци, тъй като деноминираното в долари злато е използвано като хедж срещу инфлацията и като алтернативна инвестиция на зелените пари.

В Лондон златото за незабавна доставка поевтиня минимално с 2 долара до 1117.87 долара за тройунция. Във вторник благородният метал се търгуваше в широкия диапазон от 1114.41 до 1128.11 долара за тройунция.
По публикацията работи: ФК "Логос - ТМ" АД
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна