Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът със спад за втори пореден ден

Щатският долар поевтиня за втори пореден ден в понеделник след разочароващите данни за заетостта в САЩ, оповестени в петък, и коментари на представител на Федералния резерв, че лихвените проценти ще останат на рекордно ниските си нива за дълго време.

Силен растеж на експорта в Китай повиши оптимизма за възстановяване на глобалната икономика и подкрепи апетита за рискови активи за сметка на нискодоходния долар. Новината даде тласък на валутите, свързани със суровините (австралийски и новозеландски долар) и еврото.

Спадът на зелените пари се задълбочи след изявлението на президента на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Бълард, че лихвените проценти ще останат на рекордно ниските си нива за дълго време.

Еврото добави 0.7% към стойността си спрямо американската валута до 1.4514, като преди това достигна триседмичен максимум на 1.4557 долара. Следвашата значителна съпротива пред поскъпването на еврото е 1.4570 преодоляването на която ще предизвика тест на 1.4650.

Щатският долар загуби 0.6% спрямо йената вчера до 92.07 йени и 0.5% спрямо стерлинга до 1.6109 долара за паунд.

Петролът поевтиня за втори пореден ден в резултат на прогнозите, че студеното време в източната част на САЩ ще се затопли. Това понижи търсенето на горива в най-големия консуматор на енергия в света и се отрази негативно на цената на черното злато.

Фючърсите със срок на доставка месец февруари се понижиха с 93 цента или 1.1% до 81.59 долара за барел по време на вчерашната търговия, като това е най-силният спад от 21 декември насам. По-време на търговията цената на петрола достигна до 83.95 долара за барел, което е най-високата стойност от 14 октовмри 2008 година. Подкрепа на цената на черното злато оказаха данните за по-висок от очакваното ръст на експорта на Китай, който е вторият най-голям потребител на ценната суровина.

Сортът Брент, търгуван на борсата в Лондон, се понижи с 89 цента или 1.1% до 80.08 долара за барел, поевтинявайки за четвърти пореден ден.

Златото поскъпна до едномесечен максимум, след като нарасна търсенето на ценния метал като алтернативна инвестиция. Платината също се повиши, като достигна до 17 месечен максимум. Подкрепа на цената на ценния метал оказаха и понижаващите се котировки на зелените пари. Фючърсите със срок на доставка месец февруари нараснаха с 12.50 долара или 1.1% до 1151.40 долара за тройунция, като това са рекордни стойности от 7 декември насам.
По публикацията работи: ФК "Логос - ТМ" АД
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна