Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барозу одобри номинацията на Кристалина Георгиева

Новата кандидатка на България за еврокомисар Кристалина Георгиева получи одобрението на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за номинацията й. Тя потвърди, че ресорът за българския представител в Европейската комисия остава „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи”.

Като даде за пример трагедията в Хаити, Георгиева подчерта необходимостта от международна мобилизация и подчерта важността на ресора в това отношение: "Това е за много страни лицето на комисията. През очите на тези, които се нуждаят от помощта на комисията – това е най-важният портфейл. За хората в Хаити днес това е най-важният портфейл на комисията. И е също такъв, в който като комисар от България аз ще имам възможност да представям комисията в регионални форуми на международно ниво."

Кристалина Георгиева смята, че занапред може да бъде най-полезна за България, като върши добре работата си като комисар.

"В момента, в който комисарите минат през клетва, те вече имат задължение да са членове на един екип. Аз виждам най-добрия начин да бъда полезна за България, като си върша добре работата," изтъкна Георгиева. Тя подчерта, че сега най-важната й задача е да се подготви добре за предстоящото на 3-и февруари изслушване в Европейския парламент.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени