Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежка зимна обстановка в по-голямата част от страната

Снимка: BGNES

В по-голямата част от страната снежната покривка е значителна. 33 см. е снежната покривка в Разград. Това каза в предаването "12+3" Васил Василев, областен управител на Разград. Вятърът е 14 м. в сек. Три села са без електроснабдяване-две в община Разград и едно в община Самуил. Населени места без водоподаване няма. Една проходима машина е пусната в региона, за да помогне до завеждането в болнични заведения на 8 души, които са на хемодиализа. Затворени са няколко второстепенни пътища, но машините за почистване работят постоянно. Василев допълни, че ситуацията е допълнително усложнена от равниността на разградския район.

Станислав Благов, кмет на Свищов каза, че в района ситуацията е тежка при зимни условия. "Цялата техника, с която разполага общинското предприятие "Чистота" е била изведена, за да почиства през нощта", каза кметът и допълни, че според него ще успеят да се справят. Основните пътища в Свищов са почистени, само две селски училища са спрели учебния процес.

Според информацията на кореспондента на БНР в Русе Наташа Димитрова от 12 часа е започнало пропускането на тежкотоварни автомобили през "Дунав мост".  Заради тежката обстановка има опашка от 400 ТИР-а, които се пропускат на серии от 10-15. В Русе няма да бъде обявено бедствено положение, тъй като основните улици са почистени. Заради аварии голяма част от тролейбусите са подменени с автобуси. Заради неразчистени пътища бедствено положение е обявено в общините "Сливо поле", "Иваново", "Две могили". Няма селища без ток и вода, както и такива, в които липсват стоки от първа необходимост. Тази сутрин в 7 часа е бил изтеглен последният закъсал автомобил от пътя "Русе-Разград". Спасени са около 50 леки автомобила, 3 автобуса, 3 ТИР-а, но пътят още е затворен. В общините е направен списък на родилки и на нуждаещи се от хемодиализа.

Според областния управител на София Данаил Кирилов тежкият трафик в София се дължи на обилния снеговалеж. Кирилов обаче беше категоричен, че ситуацията е овладяна и че не е имало инциденти на входно-изходните артерии на столицата. В момента е мобилизирана цялата налична техника и ресурс, допълни областният управител. "Днешното почистване ще струва на общината 2 детски градини, би следвало като данъкоплатци да съобразяваме това обстоятелство", каза Кирилов.

В района на "Суходол" от екипите на "Гражданска защита" е открит човек в безпомощно състояние. Въпреки усилията на спасителите, човекът е починал, но според Кирилов случаят няма връзка с времето.

/Л.Ц./ 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна