Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на Тунджа надхвърли критичната стойност с 20 сантиметра, язовир "Ивайловград" прелива

Нивото на река Тунджа надхвърли с 20 сантиметра критичната стойност, която е 3,40 метра. Залети са ниски райони и стопански постройки в покрайнините на Елхово. Няма данни за наводнени мазета и приземни етажи, съобщиха от „Гражданска защита”. За наводнени участъци има данни от Промишлената зона и ниските части на градския парк. Тенденцията е към повишение, тъй като измереното ниво преди около 2 часа в района на Ямбол вече е близо 420 сантиметра и се очаква да повиши стойностите си в района на Елхово след около шест часа. Засега обстановката е спокойна. Евакуация може да се наложи при повишение на нивото над четири метра.

Ситуацията в община Тунджа също остава спокойна. На нейна територия има над 100 язовира. Непрекъснато се следи за състоянието на дигите и се поддържа ниво от 1/3 от пълнотата на водоемите, съобщиха от „Гражданска защита” към общината.

Единственият енергиен язовир, който прелива в момента, е „Ивайловград”, обяви Пламен Герджиков от Централното диспечерско управление. Другите два язовира от каскада „Арда” имат достатъчно свободни обеми. 

Притоците спрямо вчера намаляха чувствително. В Кърджали има от порядъка на 20% свободен обем – 76 млн. В „Студен кладенец” от 800 кубически метра в секунда притоците паднаха на 330 кубически метра в секунда. Имаме свободен обем от 20 и два-три процента. В Ивайловград притоците намаляха от 770 на 360 кубически метра в секунда, каза Герджиков. Той допълни, че се очаква притоците в съоръженията да намалеят.

Състоянието на общинските язовири се следи, добави от своя страна Асен Личев, директор на Управление на водите в екоминистерството.

В Черноморски район и в община Айтос преливат през преливниците си с минимални количества язовир „Парка” и „Съдиево 1”, но няма данни за възникнали аварийни ситуации. По поречието на Марица, в резултат от валежите и снеготопенето, река Блатница се е покачила до критичния максимум. Застрашен от наводняване е теренът на градската пречиствателна станция за отпадни води в Нова Загора. Предприемат се мерки в момента, които обаче ще доведат до нарушаване на технологичния режим на станцията, за възстановяването на който ще са необходими допълнително 30 дни. Нивото на река Тунджа край Елхово се е повишило с един метър. Очаква се още малко по-голямо повишение, което вероятно ще създаде сериозен проблем. Най-сериозно е положението при село Срем, където нивото на реката се е повишило с около два метра, но жителите са уведомени своевременно и те, и животните са изведени на безопасно място. Ситуацията е под контрол, каза Личев.  

Дежурни екипи следят непрекъснато нивото на язовирите и състоянието на реките, информира за „Хоризонт” директорът на Агенцията по хидромелиорации Дияна Манева. Тя е председател на специално създадения кризисен щаб.

В Северна България няма проблем. Дунав е с нормално ниво, даже е с тенденции за спадане. Ледоходи няма. Има малък проблем по река Камчия. Започва свличане на дървета, но представители на „Напоителни системи” са там и гледат да предотвратят ситуацията. Малко покачвания има на Струма, но и то е в нормата. Повечето големи язовири има свободни обеми, няма опасности при тях. Малък проблем има в региона на река Поповска. Скъсана е дига там, няколко метра, до моста за село Лесово. Залети са около 100 дка земеделски земи, но в момента водите се оттеглят. Температурата е нормална и няма опасности от големи води да дойдат от снеготопене, поне на този етап., посочи Манева. 

Междувременно телевизия Си Ен Ен Тюрк информира, че дебитът на реките Арда и Марица в района на Одрин нараства застрашително. Регионалната дирекция на Държавното управление на водите е в непрекъсната връзка с представители на българските власти заради усложнената ситуация. Помощник валията на Одрин предупреди, че има голяма опасност от преливане на Марица.

По публикацията работи: Хоризонт
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна