Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на Тунджа в района на Елхово достигна 4 метра

Продължават проблемите, които създава високото ниво на реките в някои райони на страната.

Започва изграждането на дига на река Тунджа в района на Елхово. Там нивото достигна 4 метра. Залети са мазета и приземни етажи, а тази нощ се очакват и нови валежи.

Незабавно да започне изграждането на дига на река Тунджа, решиха на спешно заседание на кризисния щаб в Елхово. Около 50 души започват изграждането. Осигурени са материали и техника, увери кметът на общината Петър Киров.

Вдигане на диги. Това е целта ни, тъй като през вечерта се очакват валежи. Ситуацията е критична и по поречието не е спокойно около къщите, които са по брега на реката, но, надявам се, да им помогнем с каквото можем...Имаме план за евакуация, но се надявам, че няма да стигнем до там., каза Киров.

В Елхово е и областният управител на Ямбол Таня Димитрова, която увери, че ще се предостави помощ за изграждането на дигите, както и че е създадена пълна координация на структурите при евентуална евакуация.

Обезпокоителна е обстановката и в Ямбол, както и в общините Тунджа и Стралджа. На телефоните на Гражданска защита непрекъснато постъпват сигнали за наводнени жилищни сгради. Преливниците на всички язовири на територията на община Тунджа, които са над 100, работят нормално и засега няма опасност от скъсване на диги. От кметовете на десетки села в областта се получават сигнали за наводнени овощни градини и земеделски земи.

В Сливенско продължават отводнителните дейности, на които вчера помагаха екипи на Гражданска защита и противопожарната служба. Валежите, снеготопенето и повишените температури повдигнаха нивото на високите подпочвени води, които нанесоха големи поражения на над 100 къщи в селата Чокоба, Пиково, Горно Александрово. Продължава отводняването на читалището в село Крушаре, кметството в Бозаджии и наводнените дворове в Жельо войвода.

Възстановява се разрушената стена на прелелия микроязовир в село Горно Александрово, който заля пътя за Петолъчката. За язовира ще се искат пари от държавата. Отводняването на частните имоти е за сметка на техните стопани.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени