Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Попов: Безработицата този месец може да надхвърли 10%

Безработицата този месец може да надхвърли 10%, стана ясно от интервю на зам.-министъра на труда и социалната политика Красимир Попов пред „Хоризонт”. През януари без работа са били 9,9% - с 0,77% пункта повече от декември. 

През януари тази година в бюрата по труда са регистрирани около 366 887 безработни лица. Т.е. имаме нарастване с 28 743 човека спрямо декември миналата година, каза Попов. 

Според заместник министъра в бюджета има пари за още около 2500 души, които да преминат на непълно работно време, за да не бъдат съкратени. Красмир Попов смята, че Според него с даването на зелена светлина на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” се откриват нови възможности за заетост.

Всъщност нашето послание е, всички онези работодатели, които изпитват затруднено положение и имат намерение да преминат към непълно работно време, да използват възможностите под адаптивност, това е мярката, съфинансирана от европейския бюджет, където условията за доста по-добри от ПМС 44, като условията са сходни на ПМС 44 с една единствена разлика, че работодателите, които пускат заявления по адаптивност, не бива да се извършвали масови съкращения след 1 юли 2008 г., каза още Красимир Попов.

По публикацията работи: Хоризонт
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени