Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над хиляда души излязоха на протест в Стара Загора

Гражданска инициатива “За чист въздух над Стара Загора” организира митинг-шествие в града на липите, което събра хиляди граждани. Протестиращите срещу обгазяванията на Стара Загора изпратиха петиция до Европейския парламент и Европейската комисия; до президента и премиера на България и до Националния омбудсман. В нея те посочват вредните газове и тежките метали, открити в различни изследвания и настояват да се вземат спешни мерки за прекратяване на екогеноцида и за решаване на проблема.

В петицията пише, че са нарушени основни конституционни и екологични права на гражданите като правата, гарантиращи чиста и безопасна околна среда; правата на реални действия за защита на околната среда, правото на информация и достъп до правосъдие. Авторите на петицията констатират нарушения на европейското законодателство: Директива 96/61, Директива 96/62, Директива 99/30, Директива 2008/50, както и на стратегически документи на ЕО.

Петицията, под която само днес в Стара Загора се подписаха над 1000 души, е пусната за събиране на подписи в Интернет. Тя ще бъде разпространена и в Русе.

Националното сдружение на местните обществени защитници на свое заседание обсъди проблема на Стара Загора и заяви, че ще сезира отговорните институции в държавата.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна