Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Управляващата в България партия ГЕРБ предложи улеснение на Закона за забрана на тютюнопушенето на публични места, пише днес македонският вестник Дневник. Според ГЕРБ, предложенията имат за цел да възпрепятства щетите върху туристическия сектор. Посочва се, че, според предложенията на ГЕРБ, заведенията по-малки от 100 квадратни метра сами ще решават дали ще позволят пушене, докато собствениците на по-големите заведения ще трябва да имат отделно помещение за пушачи.

Продажбата на продукти за отказване от тютюнопушенето във Великобритания скочиха през последната година, но тази тенденция не успя да засегне продажбите на цигари, коментира Ивнинг стандард. На Острова оборотът от търговията със средства за отказване от вредния навик, се е увеличил с 10% до 97 млн. британски лири. Въпреки всичко нито това, нито забраната за пушене на обществени места изглежда не успяват да забавят стабилния ръст на продажбите в категорията на тютюневите изделия, коментира вестникът.

Русия е готова да вложи до 2,6 млрд. долара в строежа на нова атомна електроцентрала в България. Това се прави с цел да не се допусне спирането на проекта АЕЦ "Белене", докато бъде намерен стратегически инвеститор, пише Газета. Замразяването на обекта на сегашния стадий ще струва скъпо, тъй като в централата са вложени немалко средства и вече е доставено основното оборудване, каза генералният директор на руската държавна енергийна корпорация "Росатом" Сергей Кириенко. Той добави също, че Русия е готова да стане акционер в предприятието.

Много албанци смятат независимостта на Косово за решен въпрос и първа крачка към създаването на Велика Албания, в която, освен Албания и Косово, трябва да влязат няколко района от Македония, Черна гора, Сърбия и Гърция, пише в свой анализ Правда. Създадената през 1912 г. Албания обаче не е обединила всички албанци. И оттогава насам властите в тази страна ратуват за прекрояване границите на Балканите, отбелязва изданието.

Пакистанските служители на силите на сигурност, които са заловили при акция в Карачи втория по значение талибански лидер молла Барадар, са разбрали едва впоследствие, че става дума за него, пише Ню Йорк таймс. Едва след щателна проверка на самоличност американските и пакистанските официални лица разбрали, че един от арестуваните е военният командир на афганистанските талибани молла Барадар.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени