Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нелегалният пазар на вина и ракии у нас е повече от 50 на сто

Нелегалният пазар на вина и ракии у нас е повече от 50 на сто, обяви председателят на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов. По думите му, налагат се спешни мерки, за да бъдат защитени легалните производители и търговци. Продаващите домашно вино на пазара да се регистрират като винопроизводители – за такова изискване, което да влезе в Закона за виното и спиртните напитки, ще настоява Националната лозаро-винарска камара. Като мярка за справяне със сивия сектор, Камарата се обявява и за по-строг контрол на търговците, като предложението е да им се отнема лицензът, подчерта Пламен Моллов.

"Това, което всъщност представлява производството на домашни вина и ракии, които уж са предназначени за собствена консумация, ползват всички облекчения на закона, не се облагат с данъци и т.н., и в крайна сметка стигат до едни абсурдно ниски цени на пазара, купуват се, естествено. Нещо повече, продавайки подобни продукти в хотелски вериги, по курортите и т.н., постигаме един изключително негативен имиджов ефект", заяви Моллов.

За фалит на "Винпром" все още не може да се говори, заяви още Пламен Моллов. Той обаче призна, че кризата в сектора, който е експортно ориентиран, е сериозна. Отразява се най-вече на едрите производители, като над 5 големи фирми вече силно са ограничили производството.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от