Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БЛС подготвя иск до Върховния административен съд срещу НЗОК

Българският лекарски съюз подготвя иск до Върховния административен съд срещу Здравната каса заради закъсненията, с които тя заплаща на лекарите извършените медицински дейности. По-рано днес от Касата съобщиха, че едва след средата на март ще бъдат платени извършените дейности през януари.

Лекарският съюз ще внесе и две жалби до Комисията за защита на конкуренцията и до Комисията за защита от дискриминация. БЛС призовава всички лекари да заведат съдебни искове за изплащане на лихвите и пропуснатите ползи, обясни председателят д-р Цветан Райчинов.

"Несъответствие на договореното на НРД с това, което касата върши в момента. Изрично е записано в НРД, че разплащанията се извършват до 30 число на месеца, едноактно. Касата обаче принуди изпълнителите да подпишат анекси, че ще им плащат на две части. Едната част до размера на делегиран бюджет, а другата част след проверка, без да е ясно в какви срокове и кога. А изрично е записано в Закона за здравното осигуряване, че в индивидуалните договори не може да се договарят условия, по-лоши от тези в НРД. И в този смисъл касата просто нарушава закона", посочи д-р Райчинов.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.