Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС подготвя иск до Върховния административен съд срещу НЗОК

Българският лекарски съюз подготвя иск до Върховния административен съд срещу Здравната каса заради закъсненията, с които тя заплаща на лекарите извършените медицински дейности. По-рано днес от Касата съобщиха, че едва след средата на март ще бъдат платени извършените дейности през януари.

Лекарският съюз ще внесе и две жалби до Комисията за защита на конкуренцията и до Комисията за защита от дискриминация. БЛС призовава всички лекари да заведат съдебни искове за изплащане на лихвите и пропуснатите ползи, обясни председателят д-р Цветан Райчинов.

"Несъответствие на договореното на НРД с това, което касата върши в момента. Изрично е записано в НРД, че разплащанията се извършват до 30 число на месеца, едноактно. Касата обаче принуди изпълнителите да подпишат анекси, че ще им плащат на две части. Едната част до размера на делегиран бюджет, а другата част след проверка, без да е ясно в какви срокове и кога. А изрично е записано в Закона за здравното осигуряване, че в индивидуалните договори не може да се договарят условия, по-лоши от тези в НРД. И в този смисъл касата просто нарушава закона", посочи д-р Райчинов.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени