Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Излизането на Гърция от еврозоната е абсурдна хипотеза

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише подчерта подкрепата на ЕЦБ на обявените мерки от Гърция за справяне с финансовата криза в страната: "Управителният съвет на ЕЦБ приветства убедителните допълнителни и постоянни мерки за фискална консолидация, обявени от гръцкото правителство. Оценяваме предвиденото бързо прилагане на тези мерки, които са както необходими, така и подходящи за бърз напредък на фискалната консолидация през 2010 г. Те показват силния ангажимент на гръцкото правителство да постигне фискалните цели, включени в програмата за стабилност."

Президентът на финансовата институция отхвърли спекулациите, че Гърция ще бъде изхвърлена от еврозоната. "Излизането от еврозоната е абсурдна хипотеза и, естествено, потвърждавам това. Както виждате, в качеството си на президент на ЕЦБ, оценявам изключително положително взетите решения (от гръцкото правителство)."

Трише заяви още, че не смята за уместно предоставянето на финансова помощ на Гърция от МВФ. Той посочи, че според него не е уместно фондът да се включва с директна помощ на Атина и че еврозоната предлага достатъчно добри механизми за справяне с проблемите, пред които е изправена Гърция.

"Когато дадена държава е част от еврозоната, това й помага значително. Тя се ползва от автоматично финансиране на текущата й сметка. Когато дадена държава има дефицит по текущата сметка, какъвто е случаят на Гърция в продължение на дълъг период от време, дефицитът по нейната текуща сметка се финансира автоматично, защото останалите държави от еврозоната се грижат за справянето с този проблем. Когато си част от еврозоната, ти получаващ помощ само от това, че принадлежиш към нея и помощта, която получаваш, е значителна."

Вчера гръцкият премиер Георгиос Папандреу заяви, че вероятно ще потърси помощта на МВФ, ако партньорите на Атина в еврозоната не подпомогнат правителството за ограничаване на бюджетния дефицит и външния дълг.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - EbS, Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!