Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Рейнфелд се разграничи от приетата резолюция за "арменския геноцид"

В телефонен разговор с турския премиер Реджеп Ердоган, неговият шведски колега Фредрик Рейнфелд го е уверил, че правителството му се разграничава от приетата от шведкия парламент резолюция, с която се признава извършването на арменски геноцид.

Рейнфелд е уверил Ердоган, че Швеция ще продължи да подкрепя европерспективата на Турция и нейното пълноправно членство в Европейския съюз. А резултата от вота на шведския парламент в четвъртък, той определил като "повлиян от вътрешнополитически въпроси, които няма да се отразят на двустранните отношения".

Вчера първият турски дипломат Ахмет Давутоглу разговаря във финладското градче Саариселска в Лапландия с шведския си колега Карл Билд, въпреки дипломатическия скандал след приетата с един глас разлика резолюция за т.нар. "арменски геноцид" в парламента в Стокхолм и последвалото светкавично отзоваване на турския посланик от шведската столица. Билд е заявил, че също съжалява за вота, "защото няма никаква полезна цел в политизирането на историческите събития от миналото".

В знак на протест турският премиер отмени планираното за 17-и март в Швеция посещение.

Испания, която е ротационен председател на ЕС и съпредседател на Алианса на цивилизациите под егидата на ООН заедно с Турция, планира до края на юни да бъдат отворени още четири от предприсъединителни глави с цел ускоряване на преговорите за членство с Анкара. Това беше заявено официално от страна на испанския външен министър Мигел Анхел Моратинос по време на срещата на външните министри в Саариселска, посветена на отношенията на ЕС със съседите.

"Испанското председателство си е поставило за цел да се ангажира сериозно с подкрепата на Турция за присъединяването й към съюза" – декларира още Моратинос, според когото въпросът за геноцида от 1915 г. засяга само Турция и Армения.

По публикацията работи: Нихал Йозерган – кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени