Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Цонева: Управляващите са на ход за съдебната реформа

Снимка: BGNES

Според експерта от Института за  развитие на публичната среда Антоанета Цонева има остра необходимост от ясна концепция за необходимите промени в съдебната система. В предаването "От петък до петък" тя заяви по повод острия диалог между вицепремиера Цветан Цветанов и висшите магистрати, че за реформата на правораздаването в момента е необходимо да се прояви политическа воля най-вече от страна на управляващите. Тя допълни, че осъществяването на реформа в правосъдието трябва да бъде подтикнато и инициирано, мотивирано и осигурено от тях.

Антоанета Цонева каза още, че дебатът за това как трябва да изглежда Висшият съдебен съвет /ВСС/ " не се води от вчера и от днес". Експертът допълни, че от неправителствения сектор се отправили редица предложения към правителството на ГЕРБ как може да се преустрои този орган.

"Идеята за това, че ВСС не е конструиран по добър, подходящ начин и по тази причина той продуцира недобри практики е пределно ясна на всички, които се занимават с темата. ", каза Цонева, като допълни, че към дебата има резистентност от страна на управляващите.

"Спомняте си, че когато течеше скандалът "Красьо"  министърът на правосъдието взе позиция, че ВСС трябва да се справи сам с проблема и няма да се намесват по отношение на това, което се случва.", каза Цонева и уточни, че не може да има реформа без стратегия, която да даде необходимата доза предвидимост за намеренията на управляващите. Цонева каза още, че от пет месеца ВСС е с непопълнени двама души от квотата на парламента и че няма обяснение защо парламентът не изпълнява това свое конституционно задължение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна