Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От 183 молби, трима чужденци са получили статут на бежанци

От началото на тази година трима чужденци са получили статут на бежанци в България. Общо 183 са подадените молби, съобщиха от Държавната агенция за бежанците.

Отбелязва се големият брой икономически имигранти от Африка, Азия и Близкия Изток, които се опитват да получат такъв статут, посочи Вера Захариева, началник-отдел в агенцията: "За 2010 година са подали, 183 лица са потърсили закрила. От тях трима са с предоставен статут, 74 са с отказ, 24 са с предоставен хуманитарен статут, 32-ма са с прекратено производство. Има различни видове производства. Всеки случай действително е индивидуален. Идеята на въвеждането на различните видове производства, и след въвеждането им искам да ви кажа, че доста рязко намаля броят на молбите, е именно да се направи отсяване на лицата, които действително имат основания да искат закрила от нашата държава и да получат всички, полагащи им се права и задължения от тези, които просто злоупотребяват. Използват бежанската процедура, за да останат на територията на България, да получат документ за самоличност. Според ново социологическо проучване нараства броя на българите, които имат негативно отношение към бежанците. От държавната агенция се надявам обществото да направи разлика между нелегални имигранти и бежанци, за които има опасност в собствените им държави."

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.