Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Русе ще се обсъжда как да премине лекарският протест на 7 април

Утре в Русе ще се проведе УС на Районната колегия на Българския лекарски съюз, за да уточни как и под какво мото ще бъде организиран лекарския протест, планиран за 7 април. Това каза в предаването на „Хоризонт” „Преди всички” д-р Веделина Даскалова – председател на русенската лекарска колегия. Тя изказа мнението си по идеята шофьорска книжка да се издава срещу уверение за платена здравна осигуровка.

Веделина Даскалова: Няма друга държава по света, в която да има здравно несигурени. Такова понятие никъде не съществува. Всеки е длъжен да си плаща както таксите за всичко, което има – имущество, смет, кола и т.н. – така трябва да се грижи и за собственото си здраве.

Д-р Георги Тодоров, също от русенската лекарска колегия, повтори в предаването „Преди всички” по „Хоризонт”, че по време на лекарския събор е предал на правителството документи за явна корупция при осъществяване на договори, свързани със здравната каса.

Георги Тодоров: Корупционните практики са заложени там, където има власт. На първо място в подадения от мен сигнал за акредитационните процедури в страната датира още от ноември месец. Става въпрос за една огромна сума за болниците и за всички лечебни заведения, което на практика е едно източване. Друга корупционна практика в момента, която би следвало да се види дали не е така, са договорите на болниците, когато се отчитат пред здравната каса, с определена фирма.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.