Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газопроводът "Ниш-Дупница" не е приоритет за Сърбия

Сръбско-българският газопровод Ниш – Дупница не е приоритет за западната ни съседка. Това обяви генералният директор на „Сърбия газ” Душан Баятович.

Преди месец в Брюксел енергийните министри на двете страни – Трайчо Трайков и Петър Шкундрич подписаха споразумение за създаването на газопровода. Сърбия обаче се съмнява за руски интерес в обединяването на проектите „Южен поток” и „Набуко”.

Търговски погледнато този газопровод не е приоритет, но е важен за енергийната сигурност, смята Душан Баятович пред белградското издание „Вечерни новости”. Не е въпрос дали искаме да строим, а дали ще имаме същото положение като българите пред Европейската комисия, изтъквагенералният директор на "Сърбия газ". По думите му страната ни е получила пари, за да финансира своята част и е необходим договор и за финансирането на сръбската част от газопровода.

Баятович е високопоставен политик в партията на някогашния югославски президент Слободан Милошевич и по всяка вероятност ще се кандидатира на предстоящия конгрес за някои от лидерските позиции в Ес Пе Ес, с чиято политика са свързани войните и кризите на Балканите през 90-те години на миналия век.

По публикацията работи: Николай Кръстев – кор. на БНР в Белград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна