Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралия определи като "възмутителен" инцидента с китайския танкер в Големия бариерен риф

Австралийският премиер Кевин Ръд нарече "възмутителен" инцидента със заседналия в района на Големия бариерен риф китайски танкер и поиска виновниците за него да поемат отговорност за действията си.

Танкерът "Шън Нън 1" се блъсна в понеделник в риф и пострада тежко, а във водите на Коралово море изтече нефтено петно с дължина над три километра. След като посети мястото на разлива, австралийският премиер Кевин Ръд подчерта: "Смятам за възмутителен факта, че кораб може да се отклони на 12 километра от курса си и да се озове във водите на Големия бариерен риф. Сега трябва да се справим с възникналия проблем, а след това да потърсим отговорност от виновниците за него".

Австралийските власти ще проведат разследване за причините, поради които корабът се е отклонил от курса си и е навлязъл във водите на Големия бариерен риф, едно от седемте природни чудеса на света. Съществуват предположения, че причината за това е желанието да се съкрати маршрута на танкера, практика, широко използвана в миналото.

По публикацията работи: Би Би Си

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна