Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антония Григорова: 3 000 повече родени бебета през 2009 г.

Снимка: БГНЕС

Кризата обикновено не е свързана с намаляване на раждаемостта и планирането на бебе, защото в по-голямата част от случаите децата се раждат не в резултат на планиране, а на стечение от обстоятелствата или на нещо наистина осъзнато и желано, заяви в предаването "Преди всички" д-р Антония Григорова, главен редактор на списание "9 месеца". "След кризи, след войни винаги човечеството реагира с повишена раждаемост, такава е и раждаемостта за миналата година. Днес на пресконференцията ще дадем такива данни", посочи тя във връзка със започването на Националната кампания "Бебе на годината". Според нея освен че родените деца през 2009 г. са с 3 000 повече спрямо 2008 г., има и бум на многоплодните бременности. "От 1965 г. насам не са регистрирани толкова много многоплодни бременности. Разбира се, по-голямата част от тях са резултат от прилагане на методите и политиките на асистираните репродукции, нещо, което е позитивно, като погледнем назад. Но по-скоро тревожни са данните в каква среда се отглеждат децата. Според проучването, което ще представим, все още българката споделя, че за нея приоритет №1 в живота е семейството, но реално статистиката показва, че не е така, защото повече от 53-54% от децата се раждат, поне по документи, в извънсемейна среда. Повишава се и долната граница на жената, която ражда за първи път. Ако през 1994 г. тя е била 22 години, сега е 26, което показва, че патриархалният модел в България, който между другото е типичен и за Европа, бавно-бавно се променя", посочи д-р Григорова.

Кризата ще се отрази повече върху това как се грижим и върху качеството на отглеждане на децата, отколкота на планирането им, добави тя. Човек не се ражда родител и затова да направиш и да родиш едно дете, да му дадеш живот, не е достатъчно, смята др- Григорова. "Точно това е и акцентът, в който ще подведем кампанията тази година. Ще насочим акцента към това да подкрепяме и стимулираме отговорното родителство, чиято цел е да не се създават само повече деца, а деца, заченати с желание, отгледани, възпитани в една подходяща среда, за да могат да станат наистина адекватни на времето си хора", категорична бе тя.

Влияе ли кризата върху патриархалния български модел, какво притеснява бъдещите родители и планирано ли е било зачеването на бебетата им според резултатите от анкетата можете да чуете в звуковия файл с интервюто с д-р Антония Григорова.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени