Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

34 плажни ивици по Южното Черноморие са неохраняеми

Комисия от представители на Областната управа, Морска администрация, Гранична полиция и Регионалната дирекция за строителен контрол ще извърши проверка на 9 плажни ивици по Южното Черноморие.

Експертите ще трябва да установят спазват ли се изискванията по концесионните договори, има ли построени незаконни обекти и в какво състояние са пясъчните ивици. Проверката ще започне от крайбрежието на курортния комплекс "Слъчев бряг" и ще включи още плажовете в Свети Влас и курорта "Елените".

34 плажни ивици по Южното Черноморие са неохраняеми. От Областната управа в Бургас съобщиха, че до края на месеца ще бъдат проведени конкурси за отдаването им под наем за срок от 5 години.

От 110 плажни ивици по Южното Черноморие 34 са без стопани. Сред тях са Малкият плаж в Лозенец, Северният плаж в Черноморец, Централният в Бургас и плажната ивица на къмпинг "Градина". От Областната управа заявиха, че този сезон таксата за отдаване под наем на бургаския плаж ще бъде с 30 на 100 по-ниска, за да не остане ивицата неохраняема.

При проверки на плажовете по Южното Черноморие до момента е установено, че част от тях са трудно достъпни, а на места има констатирани и строителни нарушения. На концесионерите и наемателите на плажните ивици са издадени предписания за отстраняване на нередностите.
По публикацията работи: Даниела Костадинова - кор. на БНР в Бургас
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!