Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От новата учебна година първокласниците ще имат целодневно обучение

От новата учебна година първокласниците ще имат целодневно обучение. Това каза за „Хоризонт” Асен Александров, съветник на просветния министър. Той съобщи, че в проектозакона за училищното образование е предвидено основното образование да се завършва след 7-и клас, а гимназията да се раздели да два етапа – до 10-и и до 12-и клас. Александров обясни какво ще се случи с основните училища, където сега се учи до 8-и клас.

Общинските съвети по места ще преценяват дали основното училище в малкото населено място да се преобразува в основно училище до 7-и клас или пък да се преобразува в училище до 10-и клас. Десети клас е много важен, защото учениците навършват 16 години, а това е възрастта, която по Конституция трябва да имат задължително образование. Втората гимназиална степен те могат да отидат в друго учебно заведение., посочи Александров. 

На въпрос ще трябва ли учениците да кандидатстват, Асен Аклександров отговори:

Да, ще кандидатстват. Когато постъпиш в училище след 7-и клас има два варианта – единият вариант е да изкараш там до 12-и клас, другият вариант е да изкараш Първа гимназиална степен и да се пренасочиш някъде.

По публикацията работи: Александра Михайлова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна