Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият финансов министър поиска консултации за помощ от ЕС и МВФ

Гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину официално поиска започване на консултации за помощ от Еврпопейския съюз и Международния валутен фонд, за да получи Гърция заем с ниска лихва. Опозицията се обяви против, а синдикатите реагират с протести срещу въвеждането на нови още по-тежки икономически мерки.

Опитите на гръцкото правителство да избегне въвеждане на нови бюджетни мерки явно не дават желания резултат, коментират днес финансови експерти в Атина. От опозицията и синдикатите предупредиха правителството за силно социално напрежение в очакване на серия от уволнения на служители след приватизиране на държавни фирми.

Нова корекция на заплатите, безработица, промени в социалното осигуряване и ниски пенсии при по-голям трудов стаж са само част от мерките по ограничаване на бюджетния дефицит. Последно правителството подготви проектозакон по вдигане на данъка върху недвижимото имущество.

В отговор не стихват протестите. Днес синдикатът на учителите взе решение за стачки през май. На 22 април обща стачка отново ще блокира страната с парлизиране на транспорта, услугите и всички държавни учреждения. Днес авиодиспечерите обявиха участие в протестите на 22 април и следващия ден. Анулират се всички полети.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР В Гърция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени